NEWS!

UNOBENTO daily updates / event announcements


2011/06/03

Today's bento from 1st June



Today's bento menu (*=Bio)

-Two kinds of OMUSUBI(Mayo salmon & KOMBU)
: rice, salmon, KOMBU, salt*, NORI, sesame*

-Stir-fry Aubergine & minced beef with sweet soy sauce 
: minced beef*, aubergine*, spring onion*, ginger*, sake, sweet sake,  salt*, soy sauce*

-Marinaded horse mackerel 
: horse mackerel, zuccini*, red onion*, carrot*, soy sauce*, sugar*, sweet sake, flour*, oil, vinegar

-Boiled board beans & mini tomato
: board beans*, salt*, tomato*



-Seasoning spnach
: Spinach*,  salt*, dried bonito, soy sauce


-Egg roll
:egg, sugar*, soy sauce*, salt*

今日の弁当は
ー2種類のおむすび(マヨサーモンとこんぶ)
ーなすとひき肉の甘辛いため
ーアジの南蛮漬け
ーほうれん草のおひたし
ーゆでそら豆とミニトマト
ーたまご焼き

でした。

今日のほうれん草は本当に新鮮でした

洗うときに元気がいっぱいなのが伝わってきて料理するのが楽しくなるぴちぴちほうれん草。
味もすごく濃くておいしかったです。


2011/05/31

Japan market@Siebold huis/ シーボルトハウス主催ジャパンマーケット

Green tea cookies with wrapping 

the wrapping has Dutch words and Japanese words.


Castella/ カステラ

UNOBENTO participated the event "Japan market" on 29th May.
Thank you very much for coming the event!!!

I served two kinds of sweets, green tea cookies and Castella.
I chose Castella for this event. because I thought it is one of best sweets for the day.

I love the story of Castella "How come the sweets to Japan?".

Castella is a popular Japanese sponge cake made of sugar, flour, eggs, and starch syrup.
Now a specialty of Nagasaki, some people say that the cake was brought by way of Portuguese merchants or the Dutch in the 16th century. And the name is derived from Portuguese Pão de Castela, meaning "bread from Castile". but it’s not sure.

It was able to be preserved for a long period of time, and so was useful for the sailors who were out on the sea for months. In the Edo Period(1603-1868), in part due to the cost of sugar, it was an expensive dessert. When the Emperor of Japan's envoy was invited, the Tokugawa Shogunate presented the Castella. Over the years, the taste changed to suit Japanese palates.

Siebold/ シーボルト

So, I think Siebold also might have eten it 350 years ago....?
we don't know the truth. but, Don't you think it's nice to dream about it?:)

the sweets ingredients supported by TOKO Dun Yong.
Thank you very much!
You can buy green tea powder at the shop. check it out!!


Recipe: Vanilla ice cream with Green tea sauce(for 4-6 persons)

you need: 
*green tea powder: 30g
*sugar                      : 30g (if you have powder sugar, it's better than clystal sugar)
*hot water                : 45g
-vanilla ice cream: as you want

1. put green tea powder, sugar and hot water in a small dish like a demitasse cup and mix well

2. put it on vanilla ice cream

Done!! Enjoy green tea ice cream!!




無事に楽しくジャパンマーケットへ参加することができました。
来てくださったみなさま、本当にありがとうございましたm(_ _)m

今回は、抹茶クッキーとカステラを出展しました。
シーボルトハウスが主催ということで何か長崎とつながりのあるものなにかなぁ?
とおもったら、やっぱりカステラ!と張り切って作りました。

カステラの歴史を調べてみると、
室町時代の末期に日本へやってきているようで
どこの国から来たのかいろいろな説があるようでポルトガルかオランダのようです。
その後、日本の中でいろいろと改良が加えられて今の形になっている様です。
砂糖は当時高級品だったので、カステラも高級お菓子だったようです。

材料はとてもシンプルなので
味はそんなに大きくは変わらないのではないかとおもうのですが、

「あの時代、きっとシーボルトも食べてたんじゃないか?」

なんて思うとちょっと楽しいですよね。




2011/05/30

Love letter/ ラブレター


I've got a sweet letter & gift from UNOBENTO fan.
The letter makes me UKI-UKI and gave me a lot of good energy.
I always wanna be a person who in a UKI-UKI.

お客様からお礼のお手紙とおやつをいただいた。
すごく心がこもっていて、本当に本当にうれしかった。
この気持ちを「ウキウキ」と呼ぶのだとおもう。

いつでもウキウキでお弁当を届けられるわたしでありたいと心から思った。
Kさん、本当にありがとうございました。